• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמס הכנסההערכות לסוף שנת המסברגע האחרון עשרה טיפים במס לסוף שנת 2007

ברגע האחרון – עשרה טיפים במס לסוף שנת 2007

17.12.2007

ברגע האחרון – עשרה טיפים במס לסוף שנת 2007

רמי אריה עו"ד רו"ח

לקראת סוף שנת המס 2007, ריכזנו עבורכם עשרה טיפים בתמצית (ויותר מכך), שיעזרו לכם להספיק ולחסוך עוד מסים לפני שהשנה תסתיים, כדלקמן:

1. בדיקת חבות מס הכנסה לשנת 2007

1.1 מומלץ לערוך בדיקת חבות מס הכנסה על הרווח שנצמח בשנת 2007, על בסיס דו"ח רווח והפסד האחרון שניתן להפיק ממערכת הנהלת החשבונות, כדי לדעת את גובה סכום המס הצפוי לתשלום (או להחזר) מראש לפי הנתונים הנוכחיים בשנת 2007.

1.2 יש להתאים את שיעור המקדמות למס הכנסה לפי החבות/החזר המס הצפוי לשנת 2007, כדי שלא תיווצר חבות מס גדולה או החזר מס גדול בדו"ח השנתי שלא לצורך.

1.3 ככל שיש חבות מס גבוהה לתשלום, כדאי לעשות פעולות להקטנת ההכנסה החייבת, כגון, על ידי דחית הכנסות והקדמת הוצאות שוטפות למדווחים על בסיס מזומן לשנת 2008 או קבלת אישורי חובות אבודים, חיסול מלאי מת, לרבות הערכה שמאית על ירידת ערך מלאי המקרקעין למדווחים על בסיס מצטבר. במיוחד, כאשר ידוע כי שיעורי המס ליחידים ולחברות ירדו בשנת 2008 לעומת השנה הנוכחית. משמע כל דחיית מס שווה חיסכון מס אמיתי.

2. בדיקת חבות ביטוח לאומי לשנת 2007 (ליחידים)

2.1 מומלץ לבצע בדיקת חבות ביטוח לאומי על הרווח שנצמח בעסק בשנת 2007, על בסיס דו"ח רווח והפסד האחרון שהופק ממערכת הנהלת החשבונות.

2.2 יש להתאם את שיעור המקדמות לביטוח לאומי לפי החבות/החזר לדמי הביטוח לפי שיעור של כ- 15% מסך הרווח הצפוי לשנת 2007, כדי שלא תיווצר חבות דמי ביטוח גדולה או החזר, שלא לצורך.

2.3 יש לבדוק את סך ההכנסות האקטיביות הצפוי לשנת המס 2007, ביחס לסך ההכנסות הפסיביות (דמי שכירות, דיבידנדים וריבית לבעלי שליטה, תמלוגים וכדומה), כפי שיופיעו בדוח השנתי. שמא יחול חיוב בדמי ביטוח על הכנסות פסיביות, רק בשל העובדה שהם היו שווים או עלו במעט על ההכנסות האקטיביות השנה.

2.4 ככל שההכנסות הפסיביות שוות או עולות על ההכנסות האקטיביות, יש לשקול דחיית קבלת ההכנסות הפסיביות לשנת 2008 (ולהיפך).

2.5 היות ולפי חוק ההסדרים לשנת 2008, משוואת ההכנסות אקטיביות/פסיביות עומדת להתבטל, מומלץ לתכנן מראש את חבות דמי הביטוח לשנת 2008 בהתאם. בין היתר, על ידי משיכת דיבידנדים לבעלי שליטה עד ליום 31.12.2007 ככל שהמשיכה לא תעלה על השכר שלהם (ולהגדילו לפי הצורך בבונוס). שהרי צפוי כי מיום 1.1.2008 נטל המס על דיבידנדים לבעלי שליטה, כולל דמי הביטוח עד התקרה החייבת בדמי ביטוח, יעלה לכ- 40% מס כולל - במקום 25% כיום.

3. התארגנות כחברה או עצמאי

3.1 כאשר העסק גדל וצומח ייתכן והוא יחויב לעבור לניהול ספרי חשבונות, על פי שיטת הנהלת החשבונות הכפולה. במקרה כזה, כדאי לשקול להתאגד כחברה בע"מ מתחילת שנת 2008. שכן, באם נושאים בנטל ההוצאה בשל הנה"ח המורחבת, כדאי ליהנות משיעור מס החברות המופחת על רווחים לא מחולקים.

3.2 ההתאגדות כחברה, טובה גם כאשר קיים רווח גדול בעסק (נקודת איזון של כ- 25,000 ₪ רווח לחודש) שבחלקו מושקע חזרה בעסק ובוודאי כאשר יש בעסק גורמי סיכון גבוהים אשר עלולים לגרום לשיקוף התמוטטות כספית באופן אישי כלפי בעל העסק.

3.3 ההתאגדות כחברה תאפשר תכנוני מס רבים, כגון מכירת מוניטין לחברה וניצול הקלות המס שייווצרו בשל מכר זה, רכישת נכסים על חשבון הרווחים לרבות כלי רכב ואף בית המגורים ? ועוד.

4. הפיכת חברה רגילה למשפחתית

4.1 כאשר חברה עומדת לממש נכס מהותי בשנת המס 2008, כגון מכירת קו פעילות, פטנט, מוניטין וכדומה, הרי כשאפשר, כדאי להודיע על הפיכתה ל"חברה משפחתית". במקרה זה ישולם 20% מס רווח הון בלבד על חלק הרווח ממכירת הנכס שנצמח מינואר 2003, במקום מס חברות ומס דיבידנד (כ- 46%). במכר מוניטין יחול שיעור מס של 20% בלבד על כל הרווח שייווצר.

4.2 בקשה להיחשב כחברה משפחתית בשנת 2008, הייתה צריכה להינתן עד ליום 30.11.2007, אולם לפי הפרשנות הנובעת מהגדרת "חודש" בפקודת מס הכנסה, עדיין אפשר להודיע על המרה ל"חברה משפחתית" לשנת 2008 – עד ליום 31.12.2007.

4.3 גם באם צפויה הכנסה מריבית או רווחי הון מניירות ערך, כדאי להפוך את החברה לחברה משפחתית ולשלם מס של 20% בלבד (או 15% על נכסים לא צמודים).

4.4 משיכת משכורת/דמי ניהול מחברה משפחתית לנישום המייצג הגוררת הפסד בחברה, תאפשר קיזוז כנגד הכנסתו של הנישום המייצג ובכך לשלם מס מוקטן על ההכנסה נטו, למרות זיכוי מלוא המשיכה בספרי החברה. בפסיקה נקבע כי כל מהלך של תשלומים לבעלי שליטה או לחברות קשורות (משפחתיות או לא משפחתיות) צבוע בצבע של "עסקה מלאכותית" ולא יוכר למס, אלא אם הוכח הטעם העסקי שבו, גם באמצעות חוזה הדדי בכתב ומראש.

5. סגירת יתרות חובה בעלי שליטה לחברה בשליטתם

5.1 יתרות חובה של בעלים לחברה, ניתן לסגור או להקטין על ידי מכירת נכסים אישיים של הבעלים לחברה. פעולה זו כדאית לביצוע לפני 31.12.2007 כדי להראות דוחות כספיים טובים יותר של נכסים ממש ולא של חובות בעלי שליטה לנושים, לבנקים ולרשויות המס.

5.2 בעקבות פס"ד חזן, ניתן להפקיד לחברה החזר משיכות בעלים מכספי הלוואה שתילקח באופן אישי על ידי הבעלים, כנגד שעבוד סכום ההלוואה שיופקד כפיקדון בחברה כשהוא משועבד לטובת ההלוואה.

6. הודעה על חישוב נפרד לבני זוג

6.1 הודעה על חישוב נפרד לבני זוג, לפי סעיף 66 (ה) לפקודה, יש למסור עד חודש לפחות, לפני תחילת עריכת החישוב הנפרד לבני הזוג בשל הכנסתם מהעסק/חברה שבבעלותם.

6.2 באם מסרתם בעבר הודעה על החישוב הנפרד, שימו לב כי במידה ועברו שלוש שנים מאז ההודעה שנמסרה בעבר, יש להודיע מחדש לפקיד השומה על רצון בני הזוג לחישוב הנפרד.

6.3 כך או כך, כדאי לציין בהודעה לפקיד השומה על החישוב הנפרד, כי בני הזוג שומרים לעצמם את הזכות לערוך חישוב נפרד על הכנסתם, ללא הגבלת התנאים והתקרה שבסעיף 66(ה) לפקודה, לאור הלכת קלס ופסקי הדין הצפויים להינתן בשנת 2008 אשר יסדירו, יש לקוות, את הקריטריונים ליישום הלכת קלס.

7. העלאת שווי שימוש ברכב בשנים הבאות

7.1 לאור הרפורמה שאושררה להעלאת שווי השימוש ברכב צמוד לעובדים, כמו גם להסדר החדש לתיאום הוצאות רכב שאינו צמוד לעובד ספציפי (הוצאות עודפות), כדאי לשקול מחדש את כדאיות החזקת הרכב צמוד לעומת קבלת רכיב "החזקת רכב" בשכר העובד. כאשר אין שימוש פרטי גבוה ברכב, כדאי להפסיק לקבל רכב צמוד מהחברה, בתמורה לקבלת החזקת רכב במשכורת ככסף ממש.

7.2 אף שההעלאה של שווי הרכב תהיה הדרגתית על פני ארבע שנים, החל משנת 2008, עדיין כדאי לשקול את רכישת הרכב, גם לפי קוד הקבוצה שאליה הוא משויך, ובהתאם לשווי השימוש של קבוצה זו בשנים הבאות שבהן יוחזק על ידי העובד.

7.3 לאור הגדרת "רכב עבודה" בתקנות הרכב, כדאי לבדוק האם ניתן לתבוע את כל הוצאות הרכב כמוכרות למס או לא לעשות בגינו שווי רכב צמוד, באם הוא עומד בתנאי ההגדרה, גם כשמדובר ברכב פרטי או מסחרי עד 3.5 טון.

7.4 ניצול אפשרי של פסקי הדין החדשים בעניין דרישת הוצאות רכב, יכול ויאפשר תביעת הוצאות מוכרות של הרכב, או חישוב הוצאות עודפות בשל הרכב, או מאפשר קביעת שווי שימוש ברכב – לפי רישום יומן רכב שיפריד בין הנסיעות העסקיות והפרטיות שנסעו ברכב במהלך שנת המס. כדאי לשקול רישום זה מתחילת שנת 2008.

8. קבלת דמי שכירות בשל נכסים עסקיים ודירות מגורים

8.1 היות והכנסה מדמי שכירות מדווחת על בסיס מזומן, כדאי לשקול הקדמת קבלת התקבול מדמי השכירות השנה או דחייתו לשנה הבאה, לפי מצב המיסוי הנוכחי שלנו השנה.

8.2 דחייה של הכנסות לשנה הבאה, טובה גם משום שבשנת 2008 ירדו שיעורי מס ההכנסה הן ליחידים והן לחברות, כפי שצוין לעיל.

8.3 כשמשכירים דירות מגורים כדאי לבדוק האם סך ההכנסות מההשכרה בשנת 2007 יעלה על התקרה הפטורה ממס (4,200 ₪ לחודש). באם עלה, כדאי לשקול מעבר למסלול 10% מס על ההכנסות ללא קיזוז הוצאות, בתנאי שהמס ישולם עד ליום 30.1.2008.

8.4 הקדמת התקבול מדמי השכירות או דחייתו, יאפשרו גם שליטה על היחס שבין ההכנסות האקטיביות לפסיביות בשנה הנוכחית או בשנת 2008, ובכך יקטינו את חבות דמי הביטוח על הכנסות אלה, ככל שהן לא פטורות מדמי ביטוח ממילא בשל היותן מדווחות במסלול הפטור ממס או 10% מס.

9. ניצול הפסדים בשוק ההון

9.1 כדאי לממש הפסדים מניירות ערך לפני תום שנת המס, כדי שניתן יהיה לקזזם כנגד רווחי הון שצמחו משוק ההון או מכל מקור אחר, במיוחד לאור העובדה שכל סלי ההפסדים ההוניים אוחדו החל משנת 2006 ואילך.

9.2 ההתייחסות לאישורי הבנקים בדבר הרווחים משוק ההון והמס שנוכה במקור, צריכה להיות בשיטת "כבדהו וחשדהו", היות והבנקים אינם מקזזים את כל ההפסדים מהרווחים לצורך חישוב ניכוי המס במקור, ואינם מביאים לידי ביטוי הפסדים מועברים משנים קודמות, כמו כן לא מקוזזים הפסדים מהשקעות באמצעות ברוקרים מחוץ לישראל, וזיכויים אישיים המגיעים לאוכלוסיות מסוימות בשל רווחים בשוק ההון.

9.3 בעלי שליטה שיש להם הפסד שמומש משוק ההון, יכולים לקזזו כנגד משיכת דיבידנד מחברה שבשליטתם. כדאי לממש הפסד כזה "השווה" מס של 20% ולקזזו כנגד דיבידנד החייב במס של 25% - מגן מס של 5%.

10. ניכויים וזיכויים אישיים ליחידים

10.1 כדאי למצות את הניכויים והזיכויים האישיים הניתנים ליחידים כדי ליהנות מהפחתת המס כבר בשנת 2007. שהרי ניכויים וזיכויים שלא ינוצלו באותה שנת מס, לא ניתנים להעברה לשנת הבאה.

10.2 הפקדות לקופות גמל חייבות להיעשות ראשית לכל לקצבה כרובד ראשון ורק רובד שני לגמל, ליחידים שנולדו משנת 1961 ואילך, הכול לפי התקרות ושיעורי הניכוי והזיכוי שנקבעו בחוזר מס הכנסה שהופץ לאחרונה.

10.3 ליחידים שנולדו עד שנת 1961 כדאי להפקיד גם רובד ראשון לקצבה, אף שאינם חייבים בכך, כדי להגיע לתקרה המקסימאלית.

10.4 לעצמאים ובעלי שליטה כדאי להפקיד גם לקרן השתלמות, כדי למצות את ניכוי המס המגיע בשל הפקדות אלה, לפי התקרות והשיעורים שנקבעו לכך. במיוחד, לאור העובדה שזהו מכשיר ההפקדה היחידי הניתן למשיכה בתוך תקופה קצרה יחסית (שלוש או שש שנים) ללא מיסוי הרווח הריאלי.

10.5 כדאי לסיים זכאות לתואר אקדמי, או תעודת הוראה או לימודי מקצוע בהיקף של 1,700 שעות, עוד לפני 31.12.2007, כדי לקבל את זיכוי המס המגיע בשל לימודים אלה, כבר מתחילת שנת 2008. כל דחייה לזכאות לתואר תגרום לקבלת הזיכוי רק משנת 2009 ואילך.

10.6 הוצאות להשתלמות מקצועית בתחום העבודה, מוכרות לפי הפסיקה האחרונה גם לעצמאים וגם לשכירים. עוד כדאי לשלם למוסד סיעודי בשל החזקת ילד, בן זוג או הורה לפי 31.12.2007, לתרום תרומות למוסד ציבורי מוכר, להשקיע במחקר ופיתוח, בסרטים או בחיפושי נפט ואפילו לנשים בהריון מומלץ ללדת את ילדם במזל טוב לפני תום השנה, כדי לקבל את הזיכוי השנתי בעבורו כבר השנה.

10.7 שכירים שעבדו השנה עבודה חלקית או לסירוגין, כדאי שיעשו תאום מס במס הכנסה עד 31.12.2007 ויקבלו אישור למעבידם הנוכחי למס מופחת ובכך יחסכו הגשת דוח להחזרי מס בשל שנת 2007 בעתיד.

אלו לא כל הטיפים לחיסכון במס האפשריים, אבל הם מייצגים את החשיבה הנכונה לקראת סוף שנת המס 2007 והיערכות לתחילת שנת המס 2008.

אנו מאחלים לכל הקוראים והחברים, סיום שנת כספים מוצלח ושנת רווחים גבוהים ומיסים נמוכים.

רמי אריה, עו"ד רו"ח, מידע נוסף באתר מיסים ועסקים www.ralc.co.il

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש אפריל
לא רשומים אירועים לחודש מאי
לא רשומים אירועים לחודש יוני