• הירשמו לערוץ יוטיוב  שלנו, ותוכלו לקבל עדכונים והתראות, לצפות בין היתר בהרצאות מוקלטות, מצגות, ראיונות לתקשורת ועוד ...

    להצטרפות והרשמה  לחץ כאן

     

     

  • סוגיות מיוחדות בהצהרות הון, הנחיות, טיפים, הוראות, הסברים מפורטים, התא המשפחתי, הלוואות ומתנות ממשפחה/חברים ועוד... 
    להרצאה מוקלטת מלאה – לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא פעילות עסקית - עצמאי או חברה ?


    לצפייה – 
    לחץ כאן

  • הרצאה מוקלטת ומצגת מקיפה בנושא מיסוי הכנסות בחו"ל (Relocation),  חידושי פסיקה וחקיקה, הכללים החדשים מיום 1.1.2018

    לצפייה - לחץ כאן

  • המהפכה הגדולה במיסוי הנדל"ן ומיסוי הכנסות מהשכרה למגורים ולדירות נופש בשנה האחרונה

    לצפייה בהרצאה המוקלטת ובמצגת המקיפה – לחץ כאן

true
דף הביתמדורים מקצועייםמס הכנסהמאמרים - מס הכנסההטבות מס למשקיעים בחיפושי נפט וגז

הטבות מס למשקיעים בחיפושי נפט וגז

13.06.2010

הטבות מס למשקיעים בחיפושי נפט וגז

ד"ר אבי נוב*

אם אתם רוצים לגוון את תיק ההשקעות שלכם, כדאי לכם לשקול לרכוש יחידות בשותפויות העוסקות בחיפושי נפט וגז טבעי. יש כאן פוטנציאל אדיר לרווחים נאים: לא רק שתוכלו להרוויח מעליית ערך משמעותית של ההשקעה, תוכלו גם ליהנות ממשטר מס מיוחד שאינו קיים בהשקעות אחרות.

שותפויות לחיפושי נפט

בבורסה בתל אביב נסחרות "יחידות השתתפות", אשר בדומה למניות הן מקנות למשקיעים זכויות בגופים העוסקים בחיפושי נפט וגז טבעי. מדובר בגופים כמו אבנר, גבעות, דלק קידוחים, זרח, ישראמקו ורציו, אשר חלקם הציגו רווחים של מאות אחוזים בשנת 2009.

הגופים העוסקים בחיפושי נפט וגז טבעי מאוגדים כ"שותפות" (ולא כחברה בע"מ). משקיע המחזיק יחידות בגופים אלה נחשב כשותף בשותפות, ולפיכך הוא חייב להגיש דו"ח למס הכנסה ולהצהיר על רווחיו או הפסדיו הנובעים מחלקו בשותפות.

בשונה מניירות ערך אחרים הנסחרים בבורסה, ייחודן של יחידות ההשתתפות הוא במשטר המס האטרקטיבי החל על מחזיקי יחידות ההשתתפות, כמפורט להלן.

ניכוי הוצאות כנגד הכנסות

משטר המיסוי המיוחד של השקעות ביחידות השתתפות הוסדר, בין היתר, בתקנות מס הכנסה:

· תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסת בעלי זכויות נפט), התשט"ז-1956 - הקובעות כי ההוצאות ביחס לחיפושי נפט יותרו בניכוי למשקיע בשנה בה הוצאו.

· תקנות מס הכנסה (כללים לחישוב המס בשל החזקה ומכירה של יחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט), התשמ"ט-1988 - הקובעות את הדין החל על מחזיקי תעודות השתתפות ומכירתן.

בהתאם לתקנות, מי שמחזיק יחידות ההשתתפות בתום שנת המס (31 בדצמבר) זכאי לנכות כהוצאה שוטפת כנגד הכנסותיו האחרות, את ההפסדים וההוצאות של השותפות בדו"ח האישי שלו בהתאם לחלקו היחסי בשותפות, אך לא יותר מהסכום שהושקע על ידו.

מדובר בהטבת מס מדהימה אשר גם שכירים יכולים ליהנות ממנה. בניגוד לניירות ערך נסחרים שלא ניתן לנכות את עלות רכישתם כהוצאה שוטפת, ביחס להוצאות של שותפויות הנפט (חיפושים, פיתוח, קידוחים והפקה), נקבע בתקנות כי הן יותרו בניכוי כנגד ההכנסה השוטפת של המשקיע.

כדי לדעת מהו שיעור הניכוי המותר למשקיע, שותפות הנפט מספקת למשקיעים "תעודת מס" (מאושרת על ידי פקיד השומה), שהוא למעשה דו"ח בו מפורטים ההוצאות, ההפסדים והרווחים הצפויים לשותפים באותה שנה. בתעודה נקבעים סכומי ההכנסה או ההפסדים המועברים לכל מחזיקי יחידות ההשתתפות.

פרקטיקה

מי שמעוניין ליהנות מניכוי לצרכי מס בגין השקעה בשותפות לחיפושי נפט, צריך להגיש דו"ח שנתי למס הכנסה, ולציין את הניכוי המגיע בגין השקעה בחיפוש נפט, בצירוף:

· טופס 858 (ניתן להוריד מאתר האינטרנט של רשות המיסים), בו יש למסור פרטים מלאים על ההשקעה ביחידות ההשתתפות.

· תעודת מס משותפות הנפט ובו הנתונים הרלוונטיים לצרכי ניכוי מס (ההוצאות, ההפסדים והרווחים הצפויים לשותפים באותה שנה).

· אישור מהבנק דרכו בוצעה ההשקעה ביחס לרכישות, המכירות ומספר היחידות המוחזקות בתום שנת המס.

למקסם את ההשקעה

ביחס למכירת יחידות השתתפות מבחינים בין שני שיעורי מס: על חלק מרווח ההון בגובה הסכום שהותר כהוצאה שוטפת כאמור, יוטל מס בשיעור הרגיל החל על הנישום (עד 45%). ביחס ליתרת רווח ההון, מוטל מס בשיעור 20%.

כך, לדוגמה, ביום 30.12.09 השקיע יוסף 200 אלף שקל ברכישת יחידות השתתפות בשותפות לחיפושי נפט. בהתאם לתעודת המס, הותר ליוסף לנכות מהכנסותיו השוטפות סכום של 40 אלף שקל. ביום 5.1.2010 מכר יוסף את ההשקעה תמורת 300 אלף שקל. שיעורי המס שיחולו על יונתן הם כדלקמן: חלק מרווח ההון בגובה 40 אלף שקל (סכום הניכוי) יחויב במס בשיעור מס רגיל, ואילו יתרת רווח ההון בגובה 100 אלף שקל תחויב במס בשיעור 20%.

למעשה, ניתן למקסם את ההשקעה במידה ולמשקיע יש הפסדי הון מנכסים אחרים. במקרה כזה המשקיע נהנה מכל העולמות - רכישת יחידות ההשתתפות מקטינה את ההכנסה החייבת של המשקיע, כפי שהסברתי לעיל. בנוסף, אם המשקיע ימכור את יחידות ההשתתפות, הוא יוכל לקזז כנגד הרווחים את הפסדי ההון ממקורות אחרים.

*ד"ר אבי נוב, עו"ד הינו שותף בכיר למיסוי בינלאומי במשרד רמי אריה ושות', עורכי דין

מודגש כי האמור לעיל אינו בגדר יעוץ משפטי ואין בו המלצה לנקוט פעולה ו/או להימנע מנקיטת פעולה כלשהי.

קישור למאמר בגלובס

הוסף למועדפים
הקש קוד אימות
לא רשומים אירועים לחודש מאי
לא רשומים אירועים לחודש יוני
לא רשומים אירועים לחודש יולי